Bruchetta med svampe

 

Ingredienser:

200 g blandede svampe
1-2 skalotteløg
En sjat fløde
En sjat marsala
1 fed hvidløg
Citronsaft
Olie


Hvis man er så heldig at kende en svampejæger, der kan skaffe Karl Johan, skal man skære nogle forsvarlige skiver af dem, riste dem i halvt olie og halvt smør på panden, evt. med en anelse hvidløg, krydre med salt og peber, give dem lidt hakket persille og lægge et par skiver på hver brødskive.

Men har man kun lidt champignon eller lidt blandede skovsvampe, kan man også lave en lille italiensk-inspireret svampestuvning:
Skær svampene i passende skiver og hak løget. 

Steg løget på mellem varme, indtil stykkerne bliver klare i olien. Kom hvidløget ved og steg videre et minut. Skru op for varmen og smid svampene på. Svits dem nogle minutter. Kom salt, peber og marsala på. 

Kog marsalaen ind et minuts tid og kom så fløden ved. Kog den ind til passende konsistens og smag.

Skal der endnu mere dybde i smagen, kan man give den lidt koncentreret hønsefond/en halv boullionterning, men ofte bør svampene være nok i sig selv. 

Lad blandingen køle lidt af og kom den lun på de grillede stykker brød. Har man hang til unødig luksus og overdrivelse, kan man give brødstykkerne med svampeblandingen en tur under grillen med lidt friskrevet parmesan på toppen og lidt persille på bagefter.


Bruschetta med frisk tomat

Ingredienser:

1 bakke Cherry-tomatereller samme mængde små tomater på stilk
1 skalotteløg
Olivenolie
Lidt god balsamico
Salt, peber og sukker
Basilikum


Måske den mest klassiske bruschetta næst efter basisversionen med bare hvidløg, olie og salt. 

Kvaliteterne af tomaterne er afgørende, og det er vigtigt, at tomatblandingen ikke er for våd.

Tomaterne skæres i små tern. Skalotteløget finthakkes og kommes ned til tomaterne. Så røres der en smule olivenolie og et par dråber balsamico i, hvorpå der krydres med salt, peber og evt. justeres med en anelse sukker. I princippet har man nu en lille tomatsalat.

Den står i 10 minutter, mens man griller brødet. Så kommes tomaterne på brødet, men uden for meget af væden. Skær nogle blade frisk basilikum i strimler og drys dem over.